Om Magnus Nyman

Magnus award winning photo

"Redan som barn fascinerades jag av djuren. Mina första bilder är tagna med en Kodak instamatic när jag var ungefär fyra år. Änder vid Stångån och de fyrfota vid Valla gård i Linköping. När jag växte upp hade jag under några år en fasantupp utanför köksfönstret som fick mat varje dag efter skolan. Jag la ut äpplen till älgar och hö till rådjuren. Att sedan oupptäckt smyga fram och titta på dem var en spännande utmaning. De blev som små prickar på bilderna med den lilla kompaktkameran. Med åren har både kamera och objektiven blivit större. Men spänningen vid varje djurmöte är fortfarande den samma. rakt I dag är det mera väntan och iaktagande än smygande. Att sitta på en plats och uppleva djuren och naturen oupptäckt är en spännande och lärorik upplevelse. Att se kalvar dia. Handjur som slåss om vem som är starkast. Att se björnen i ögonen på bara några meter gömd i ett gömsle av plywood ger mig än idag samma adrenalin, glädje och njutning som i ungdomen. Alla dessa upplevelser vill jag dela med mig av till andra. Genom bilder eller genom att ta med dem till ett gömsle där örnarna kalasar på ett dött djur, hjortar fightas eller björnar och vargar kämpar om maten.

Naturen är fantastisk. Det finns inga exakta sanningar som inom matematik eller fysik. Allt kan hända bara man ger sig tid att vara där och oupptäckt."
/Magnus Nyman

MAGNUS
född 1971 känd svensk naturfotograf, med bas i Östergötland, som arbetat professionellt som frilansfotograf sedan 1993.

Magnus köpte sin första spegelreflexkamera i mitten på åttiotalet. Första bilden publicerades i lokaltidningen 1987. 1993 var Magnus klar med utbildningen till konstruktör. Men redan då hade han publicerats i ett antal tidningar och magasin. Karriären blev fotograf med inriktning på vilda djur.

PRISER
Magnus har vunnit flera prestigefyllda priser. 1997 vann han ett andrapris i BG Wildlife Photographer of the Year, arrangerad av BBC. 1995 blev Magnus den yngsta någonsin att få Naturfotograferna/N och Kodaks naturfotostipendium.
Magnus Nyman och Göran Bengtsson tilldelades Svenska Jägareförbundets kulturpris 2000 för boken Jaktens själ.

Magnus award winning photo

BÖCKER
Magnus har gjort fyra böcker och medverkat i ett flertal.
Kronhjort tillsammans med Poul Erik Jensen och Göran Bengtsson
Dovhjort med Leif Karlström
Vildsvin med Sture Markström
Jaktens själ med Göran Bengtsson

UTSTÄLLNINGAR
Magnus har haft flera utställningar bl.a. på Victor Barsokevitsch Fotograficentrum, Kuopio, Finland, 2003, Svenska ambassaden Washington DC, USA, 2000, Virserums konsthall 1999 och i Fotoateljén Gamla Linköping 1995 och 1998. Neva Books, 2014.

MagnusVilda djur är Magnus stora intresse och favoritmotiv. Han brinner för viltvård och hur vi ska förvalta våra vilda djur.

Som fotograf arbetade Magnus mest med reportage åt svenska och utländska tidningar och magasin men även med reklambilder. Bland kunderna finns Nikon, Naturvårdsverket, Sveriges Natur, Natur & Vetenskap, WWF Eko, DN, Aftonbladet, Expressen, Normark, Carl Zeiss, Sauer, Aimpoint, Eukanuba, Fjällräven, Jaktmarker & Fiskevatten, Jaktjournalen, Svensk jakt, Svenska Jägareförbundet, Jakthunden, Land, Jakt & Jägare, Jeger Hund & Våpen, Jakt Hund & Våpen, Villmarksliv, Jahti, Jagen Weltweit, Wild und Hund m.fl.

NYA TIDER
Men det digital kom nya tider. Nu delar Magnus med sig av erfarenheterna från sina år som fotograf och all sin erfarenhet av de vilda djuren. Att följa med Magnus ut i skogen och ta del av hans erfarenheter både som fotograf och naturmänniska uppskattas av många.